CONTACT: Pagina WEB Net@StartUP https://sites.google.com/view/startupnation/
- BLOG Net@StartUP https://netstartup.blogspot.ro/ https://netstartupro.wordpress.com/
- Pagina WEB Facebook Net@StartUP https://www.facebook.com/BusinessNetStartUpRo/
- GRUP Facebook Net@StartUP https://www.facebook.com/groups/356815834404250/
In cadrul acestui program de finantare sunt eligibile doar activitatile ce se regasesc in lista publicata pe site-ul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (AIPPIMM).Activitatile economice cu sanse sporite de a primi finantare sunt prezentate mai jos, in ordinea aceasta:
- Productie si programare IT (codul CAEN 6201);
- Industrii creative;
- Servicii;
- Comert si alte activitati.
Antreprenorii care doresc sa solicite sprijin nerambursabil pentru infiintarea unei activitati economice trebuie sa se asigure ca activitatea vizata se regaseste in cadrul acestei liste.
Conditiile in care poti accesa programul de finantare
Antreprenorii interesati de accesarea acestui program de finantare vot pregati documentatia necesara pe baza formularelor model publicate pe site-ul Agentiei pentru Implementarea Programelor si Proiectelor derulate de Intreprinderile Mici si Mijlocii (AIPPIMM).
Normele metotologice de implementare a programului Start-up Nation prevad urmatoarele cheltuieli eligibile, pe care antreprenorii le pot deconta:
- achizitia spatiilor de lucru;
- achizitia mijloacelor de transport;
- achizitia de echipamente, maşini, utilaje şi instalaţii, aparatura, instalatii de masura si control, inclusiv software necesar;
- achizitia de echipamente IT, birotica, mobilier, sisteme de protectie, instalatii economisire energie;
- cheltuieli cu salariile, chiria si utilitatile necesare pentru cel mult un an de zile de la data semnarii contractului de finantare;
- TVA nedeductibila pentru aplicantii neplatitor de TVA;
- cursuri de antreprenoriat;
- comisionul solicitat de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, daca societatea va avea nevoie de garantii suplimentare pentru contractarea unui credit bancar destinat implementarii proiectului.
- consultanta pentru pregatirea proiectului si implementarea planului de afaceri.
Referitor la ce cheltuieli nu sunt eligibile, nu se vor deconta urmatoarele cheltuieli care, daca intervin in implementarea proiectelor, vor fi sustinute exclusiv din sursele financiare proprii ale beneficiarilor:
- achizitia de echipamente la mana a doua;
- realizarea constructiilor, extinderilor sau recompartimentarilor;
- amenajarile interioare;
- impozite, taxe, penalitati, amenzi.
Cum arata planul de afaceri
Antreprenorii interesati sa primeasca sprijinul nerambursabil de pana la 44.000 de euro vor trebui sa intocmeasca un plan de afaceri. Structura acestuia, asa cum este disponibila pe site-ul AIPPIMM, este urmatoarea:
- informatii generale;
- viziune si strategie;
- resurse umane si activitate curenta;
- prezentarea proiectului;
- analiza pietei;
- proiectii financiare
- justificarea necesitatii finantarii proiectului.
Criteriile de evaluare si selectie pentru proiecte
Activitatile economice inscrise in lista activitatilor eligibile au sanse diferite de a obtine finantare, de aceea este recomandat sa urmaresti criteriile de evaluare si selectie ce vor fi publicate impreuna cu normele metodologice de implementare in perioada urmatoare. In cadrul unor seminarii si conferinte organizate de catre MMACA, oficialii ministerului au propus criterii de selectie diferite de cele disponibile in prezent pe site-ul AIPPIMM.
Daca aceasta propunere va fi aprobata, proiectele vor fi selectate dupa urmatoarele criterii:
- Domeniul de activitate al solicitantului
Vor fi incurajate activitatile de productie si programare IT cu codul CAEN 6201 – Activitati de realizare a software-ului la comanda (software orientat client).
- Numarul locurilor de munca asumate de catre antreprenor
In cadrul acestui criteriu de selectie, este obligatorie crearea unui loc de munca, fiind insa incurajata angajarea unui numar mai mare de persoane. De asemenea, antreprenorii vor primi punctaj suplimentar daca minimum doua locuri de munca vor fi create pentru persoane din categoriile defavorizate, someri sau pentru absolventii din promotiile 2012 – 2017.
- Structura bugetului proiectului
Vor fi incurajati antreprenorii care vor aloca cel putin 50% din investitia propusa achizitiei de echipamente tehnologice si aplicatiilor software necesare desfasurarii activitatii. De asemenea, sunt incurajate proiectele care prevad investitii in inovare.
In cadrul normelor metodologice de impelementare publicate in prezent pe site-ul AIPPIMM, echipamentele tehnologice se regasesc in cadrul punctelor 2.1, 2.2 si 2.3.6 din Hotararea Guvernului nr. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe:
- in sub-grupa 2.1. se regasesc echipamentele tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru);
- subgrupa 2.2 cuprinde aparate si instalatii de masurare, control si reglare;
- subgrupa 2.3.6 cuprinde utilaje si instalatii de ridicat sau transportat.
Achizitia unor obiecte de inventar asimilate grupelor de mai sus va conduce la acordarea punctajului aferent, asa cum a fost precizat anterior.
Cum se vor selecta proiectele depuse
Pentru a putea primi finanatre, proiectul trebuie sa obtina cel putin 50 de puncte, conform criteriilor de selectie amintite mai sus.
In cazul in care, in urma evaluarii proiectelor, vor exista proiecte la egalitate de punctaj, cirteriile suplimentare de departajare vor fi:
- numarul de locuri de munca ce urmeaza a fi create prin implementarea acestui program;
- numarul de locuri de munca ocupate de persoanele din categorii defavorizate sau absolventi incepand cu anul 2012;
- procentul alocat in bugetul proiectului pentru achizitia de echipamente;
- activitatea propusa (productie, programare IT, industrii creative, servicii, comert si alte activitati);
- data si ora inscrierii in program.
In concluzie, acest program de finantare ar putea fi cel mai important sprijin acordat antreprenorilor in ultimii ani, intrucat niciun program de finantare cu fonduri europene sau nationale nu si-a propus finantarea unui numar de 10.000 de intreprinderi