Asociația Dorna Tismana versus SOCIETAŢEI „ Dorna Tismana”


Asociația Dorna Tismana versus SOCIETAŢEI „ Dorna Tismana”
http://dornatismana.blogspot.com/

Asociația Dorna Tismana
versus
SOCIETAŢEI „ Dorna Tismana”

SCURT ISTORIC

Asociaţia „Dorna Tismana” s-a înfiinţat în anul 2011, pentru a stabili bazele unui cadru legal de a continua ideile statutare ale „SOCIETAŢEI „Dorna Tismana” din JUDEŢUL GORJIU TÂRGU-JIU, fondata prin proces-verbal No. 7. din anul 1908.”

Aşa cum se afirmă în procesul verbal din 1908, membrii fondatori ai societăţii îşi doreau ca pe lângă obiectivele concrete care se realizau la Tismana, să fie dezvoltate proiecte benefice (restaurare de monumente, înfrumuseţări, atragerea poporului la un lucru care să-i ajute la înlesnirea traiului), pentru întreaga regiune, fiind atraşi în acest scop personalităţi din întregul regat muntean. Erau incluşi deputaţii de Gorj, Dincă Schileru şi Numa Frumuşeanu, înalte feţe bisericeşti din Tismana, Tg. Jiu şi Craiova, profesori universitari, bancheri, librari (George Sfetea) şi publicişti (George Coşbuc) din Bucureşti şi chiar secretarul Adunării Deputaţilor. Pe lângă primarul Tg-Jiului, fostul prefect de T-Severin, membri ai Consiliului Judeţean, mai figurau un controlor şi un sub-insp. Silvic din Craiova, bancherii din Novaci, Bumbeşti şi Tg. Jiu, C. Popescu şi Gh. Petrescu, deţinători de terenuri şi mori de pe Valea Tismanei.

Este deci evident că se urmăreau nu numai obiectivele punctuale din statut referitoare la Valea Tismanei şi Mănăstirea Tismana ci, datorită componenţei membrilor fondatori, proiecte vizând întreaga Oltenie.
 http://dornatismana.blogspot.com/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s